L'Ajuntament Informa 17

CASA DE LA VILA

 

 

L’AJUNTAMENT INFORMA 17

 

 

 

Seguint amb la línea d’anteriors comunicacions actualitzem a continuació la informació sobre temes diversos del municipi.

 

URBANISME I OBRES

 

RENTADORS

 

S’han acabat recentment les obres d’arranjament dels rentadors. S’ha efectuat una remodelació total que ha afectat les parets, nova pavimentació del terra, arranjament de la bassa, nova teulada i tancament de finestres i porta. Amb el tancament s’ha eliminat l’entrada continuada de fulles, brossa, etc. al recinte que li donaven sensació d’abandó. Amb aquesta nova estructura es podrà utilitzar l’espai com a sala d’exposicions o altres usos que les circumstàncies en cada moment requereixin.

A la paret dels rentadors, al costat de on hi ha ubicats els contenidors de la brossa, s’ha deixat una toma d’aigua que pot servir per rentar cotxes en aquest lloc. Us recordem que no es permès rentar cotxes als carrers.

Durant els dies 2, 3, 4 i 5 d’agost els rentadors estaran oberts per tothom qui els vulgui visitar.

 

DEPURADORA

 

Tot i que segueix la situació d’extrema dificultat financera de l’ACA, seguim treballant per desencallar la portada de la llum a aquesta instal·lació que ha de permetre la seva posta en marxa. Es fa difícil, però, en aquests moments donar una data ni que sigui aproximada de l’inici del seu funcionament.

 

ABOCADOR DE RUNES

 

Per la mateixa raó que amb la depuradora, les dificultats de finançament dels diversos departaments de la Generalitat, fan que s’endarrereixi la construcció de la abocador de runes previst al camí de l’avenc. Com a solució provisional es previst col·locar en breu, una banyera, per abocar la runa de la construcció, al costat de la que actualment hi ha per les andròmines.

 

JOVENTUT I ESPORTS

 

Per aquest estiu estan previstes diverses activitats dedicades al jovent i als més petits. La més immediata és el campionat de futbol sala a celebrar el cap de setmana del 27 i 28 de juliol.

 

Posteriorment és prevista també la trobada jove a Escornalbou que oportunament s’anunciarà la data.

 

També per al dia 5 de setembre entre les 2 i les 4 de la tarde hi ha programat el pas de la “Vuelta ciclista a España” pel nostre municipi. Passaran provinents de Marçà i amb direcció a Mont-roig. La caravana publicitària es previst que passi entre les 2 i 2/4 de 3 de la tarde i els corredors entre 2/4 de 4 i les 4.

 

SERVEIS SOCIALS

 

TV I TELEFONIA MÒBIL 

 

Seguim treballant en solucionar el tema de la portada de la llum al repetidor de TV. Un cop aquesta qüestió estigui solucionada es podran iniciar els tràmits per millorar el tema de la cobertura dels telèfons mòbils.

 

FOTOS ANTIGUES

 

Des de fa un temps estem recopilant fotos antigues amb la previsió de fer una exposició en la que es pugui contemplar imatges de persones o d’indrets del poble i/o dels seus voltants de vells temps. Agrairíem a tots els que tingueu fotos, si pot ser dels voltants dels anys 1950 o anteriors i les vulgueu cedir temporalment, us poseu en contacte amb en Joan Mas o Eudald Lupión, que són els que s’encarreguen d’organitzar la referida exposició.

 

BIBLIOTECA

 

Hem rebut l’oferiment de  la Sra. Mª José Aguarón Mir  per classificar els llibres de la biblioteca i obrir la mateixa unes hores a la setmana. Volem agrair a la Sra Mª José Aguarón Mir la seva disposició en activar aquest servei. Un cop classificats i ordenats els llibres oportunament comunicarem els dies i les hores en que podreu fer ús d’aquesta biblioteca.

 

DESFIBRILADOR

 

Com ja varem comentar en l’anterior comunicació el desfibrilador ha quedat instal·lat a la Sala d’espera, en la planta baixa de l’Ajuntament. Us recordem que en cas de necessitat podeu contactar amb en Didac Rofes o  Pilar Mas Turón que son els qui han fet el curs de maneig de l’aparell o també amb qualsevol membre de l’Ajuntament.

 

SOPAR DELS JUBILATS

 

L’Associació de Jubilats comunica que el sopar popular que organitza cada estiu, aquest any es farà el dia 14 d’agost a les 9 de la nit. Tots els que vulgueu apuntar-vos poseu-vos en contacte amb en Josep Amaro.

 

DIADA 11 DE SETEMBRE

 

Com ja tothom deveu saber, aquest any, la celebració de la diada de l’onze de setembre a nivell nacional, es farà mitjançant una cadena humana que es proposa unir els dos extrems del país, des de la frontera amb França fins a Alcanar.

Aquesta cadena es previst fer-la durant la tarde del dia 11 i una de les zones, mes properes al nostre poble  per les que passarà, es la de Cambrils, Mont-roig, Pratdip, Hospitalet, l’Ametlla de Mar. Per formar part de la cadena s’ha d’inscriure’s prèviament a fi de que a cada u se li assigni  el lloc més proper al seu domicili en el que es podrà integrar. L’assemblea Nacional Catalana del Priorat, organitza autocars per traslladar la gent de la comarca que vulgui participar-hi. A la Torre la persona encarregada de les inscripcions es l’Albert Sabaté. Podeu posar-vos en contacte amb ell tots el que vulgueu participar-hi.

En previsió doncs,  de que hi hagi persones del poble que s’inscriguin a la cadena i per no coincidir amb la mateixa, es possible que la celebració que fem cada any a la Sala polivalent del Sindicat, aquest l’any es faci al mati en lloc de la tarde. Si es així, oportunament ho comunicarem.

 

HORARIS D’ESTIU

 

L’estiu es època propicia per fer vetllades al carrer. Aquestes vetllades, però, es poden prolongar a vegades més enllà de les hores prudencials en les que s’ha de respectar els descans dels veïns. Hem de ser tots conscients, doncs, de la necessitat d’abaixar el volum dels sorolls que es puguin produir a partir de les 12 de la nit, ja sigui amb converses, aparells de radio, TV, música, etc. Les més elementals normes de convivència ens obliguen a ser respectuosos amb els demés.

 

PETITS APUNTS SOBRE L’HISTORIA DEL NOSTRE POBLE

 

EL TUNEL DE L’ARGENTERA

La construcción del túnel de l’Argentera que ja vam tractar en un altre “Ajuntament Informa” va ser una important obra d’ingenieria pel que va representar foradar la serra amb tots els inconvenients que aixó significava. Per citar-ne només dos, al pou nº 3, el de la Coma Joana, les obres de perforació van estar més de mitg any parades pequé una veta important d’aigua, que no podien estroncar-la, tot ti les bombes de gran caudal que van emplear-hi, no permetia seguir perforant. Finalment van aconseguir desviar l’aigua i van poder seguir treballant.

 La cova que es va trovar dins del túnel també va ser un fort impediment, ja que aquesta contiuava per devall de les vies, amb el perill d’ensorrament que aixó representava. Es va haver de reforçar tota l’estructura de la cova i també desviar l’aigua que encara corre per la mateixa.

Tot i aixó i tenint en compte el mitjans de l’època, l’obra es va fer amb prou rapidesa. De fet en poc més de tres anys, entre abril de 1887 i agost de 1890 es pot dir que es va fer la perforació de la muntanya i es va deixar el túnel llest per pasar-hi la primera locomotora. Amb aixó peró no va acabar l’obra, ja que va ser necessari construir el túnel artificial que va entre l’estació i les dos boques.

Podem dir doncs, que el túnel de l’Argentera propiament dit comença a les dos boques. Des de les dos boques fins a l’estació es un tram de túnel artificial que va construir-se per evitar els moviments de terra que es produien al peu del Puig en èpoques de molta pluja.

De fet,  durant la construcció del túnel, entre l’entrada d’aquest i l’edifici de l’estació es va construir un mur de 3,5 metres d’alçada i 3 metres de gruix a la base i 2,5 metres a la part superior del mur. La longitud del mur era de 300 metres. La finalitat d’aquest mur era aguantar la terra que sovint s’ellavissava de la muntanya del Puig.

El mes  de desembre de 1888 van haver-hi pluges abundants durant 12 dies seguits, el que va provocar que la muntanya del Puig es desplacés de tal manera que va provocar el trencament del mur i en alguns trams el va desplaçar mes de 15 metres. Les vies van quedar completament colgades i va costar des de el mes de gener fins al mes d’agost de 1889 retirar els 146.000 m3 de terra i pedres que havien baixat de la muntanya.

Aquest fet va motivar que es prengués la decissió de construir el túnel artificial per tal que oferis una total seguretat en cas de produir-se nous despreniments.

En una primera fase que va durar de l’octubre de 1889 a l’octubre de 1890 es van construir 193,50 metres lineals, peró quan ja feia 8 mesos que la línea estaba en explotació, a finals de 1892, un nou moviment de terres va obligar a prolongar aquest túnel artificial en 160 metres més fins arribar al punt que actualmente es coneix com les dos boques.

El cost de la construcció, només de la primera fase va ser de 732.287,- pts. S’ha de valorar que els jornals es pagaven al voltant de les 3 pts. El paletes , fusters i ferrers, cobraven una mica més entre 4,5 i 5 pts al dia. Una mula i un carro amb el seu conductor  cobraven 7 pts al dia. Ara poden semblar un preus irrisoris peró en aquella época va provocar que moltes persones es desplacessin a viure a la Torre i altres viguessin cada dia des de els pobles veins per treballar en aquesta obra i cobrar aquests jornals que probablement eren superiors als que es pagaven per anar al tros.

 

Des de la Casa de la Vila us dessitgem un Bon Estiu i una bona Festa Major

 

La Torre de Fontaubella, juliol de 2013