L'Ajuntament Informa 22

CASA DE LA VILA

L’AJUNTAMENT INFORMA 22

 

 

Acabem d’entrar a l’estiu i no hi ha dubte que per les característiques especials d’aquesta estació,  ens porta canvis que afecten a la convivència de tots els veïns.

Les hores de sol son molt llargues i la caló convida a sortir al carrer i aprofitar la fresca sobre tot cap al capvespre.

També, sortosament durant aquestes setmanes el poble s’omple de gent que per diverses raons es troben vinculades a La Torre i sobre tot s’omple d’infants i de joves que omplen de vida i alegria els nostres carrers.

La presencia d’aquests infants i joves, que circulen amb bicicleta, patinet o jugant a pilota pels nostres carrers, ens obliga a ser extremadament curosos a l’hora de conduir els nostres vehicles. Tot i que creiem que tothom n’és conscient us demanem que circuleu amb la màxima precaució i a la mínima velocitat per tal d’evitar ensurts i possibles accidents que tots lamentaríem.

També, com ja s’ha comentat en anteriors comunicats d’aquest Ajuntament, es necessari, que per una adequada convivència, respectem el descans de tots els veïns, i així recordem que a partir de les 12 de la nit s’ha d’abaixar el volum dels aparells de TV, ràdio, música etc. de manera que no puguin destorbar el descans dels altres.

Entenem, com ja hem dit, que l’estiu convida a fer més vida al carrer i això és especialment vàlid pel que fa referència als infants i joves. El nostre poble te el gran al·licient que permet que els nens i nenes, des de ben petits, puguin caminar, córrer, jugar pels nostres carrers amb seguretat i tranquil·litat. Aquest valor afegit que té el nostre poble, l’hem de valorar pel que representa en quan a la vitalitat i alegria que ens aporta.

 

La presencia doncs, de nens jugant al carrer ha de tenir el mateix respecte que el dels adults que prenen la fresca i també les mateixes normes de convivència. Fins a les 12 de la nit nens i adults han de poder gaudir del carrer i amb un comportament respectuós aquest gaudi no ha de representar cap molèstia per ningú. Apel·lem a la comprensió i al sentit comú de tots per que l’estiu pugui discórrer amb plena harmonia i tots, nens, joves, pares, avis, grans i petits  puguem gaudir de les avantatges d’un poble com el nostre, tranquil·litat, fresca i sana convivència.

Hi ha altres temes que tot i que també ja s’han comentat en anteriors comunicats es necessari recordar.

Hem observat que hi ha veïns que renten el cotxe al carrer. Recordem, un cop més, que no es poden rentar cotxes al carrer. Al costat dels rentadors hi ha un lloc que disposa d’una toma d’aigua i que és el lloc assignat per l’Ajuntament per que si puguin rentar el cotxes.

 

 

BROSSA

La recollida de la brossa és un tema que té una importància cabdal i que es necessari que tots el veïns en preguem plena consciencia.

Tot i que la taxa de recollida de la brossa no ha variat des de l’any 2011, el cost d’aquesta recollida ha pujat sensiblement des de aleshores.

Com be sabeu, la recollida de la brossa l’efectua el Consorci format pels Consells Comarcals de la Ribera d’Ebre, Priorat i Terra Alta. Aquest Consorci, factura a l’Ajuntament a través del Consell Comarcal del Priorat, els costos de recollida, transport i tractament de les diverses fraccions de brossa a saber,  Orgànica, Vidre, Paper, Plàstic i Rebuig.

És molt important que tinguem present que la recollida del paper, plàstic i vidre no te cap cost.               

La recollida de la fracció orgànica te un cost de 32,25 € per tona + IVA i el cost de la fracció rebuig es de 24,71 € per tona + cànon de tractament 27,27 € per tona, el que dona un total 51,98 € per tona + IVA

L’any 2016 a La Torre de Fontaubella es van recollir 3.286 Kg de plàstics, 3.745 Kgs de paper/cartró i 3.842 Kg. de vidre. Com ja hem dit la recollida d’aquestes fraccions de residus no te cap cost.

 

Pel que fa referencia a les fraccions de residus, que si tenen un cost de recollida, es varen recollir 7.002 Kg d’orgànica i 29.548 Kg de rebuig.   Com podeu veure la quantitat de fracció rebuig que generem es més de 4 vegades superior a la fracció orgànica. Si veiem els preus de cada una d’aquestes fraccions podrem dar-nos compte que el no seleccionar adequadament tota la brossa que generem i abocar indiscriminadament als contenidors del rebuig ens encareix enormement la factura que hem de pagar per la recollida de la brossa.

Dins del preu de cost de recollida de la fracció rebuig, i només per la fracció rebuig,  hi ha inclòs, com ja hem detallat,  un cànon de tractament que cobra la Generalitat a través de l’Agència de Residus. Actualment el preu que s’aplica per aquest cànon es de 27,27 € per tona. A partir del segon semestre d’aquest any al cànon puja a 50 € per tonelada i per l’any 2018 es previst que pugi 9 €  més per tonelada  i 5 € més l’any 2019.

Atès l’anteriorment exposat s’entendrà que se’n poden treure dos conclusions.

            1ª- La taxa del rebut de la brossa pujarà sensiblement el proper any 2018, ja que la que actualment es cobra no cobreix els costos actuals de recollida

            2ª Es fa imprescindible seleccionar adequadament tota la brossa que produïm per tal d’evitar haver de pagar per la fracció rebuig, que és la més cara, i la que te previst uns augments considerables de cara al futur.

Seleccionar i abocar  en el contenidor corresponent cada una de les fraccions de brossa que es produeixen, ens ajudarà a rebaixar els Kgs de la fracció rebuig i per tant a mantenir i si pot ser rebaixar, el cost de la factura de recollida, que és la que condiciona el preu de la taxa que tots hem de pagar.

Si reciclem adequadament ens en beneficiem tots.

Si algú no recicla perjudica a tothom

Esperem i confiem que tots el veïns prendrem consciencia de la necessitat d’efectuar una adequada selecció de la brossa que generem.

 

GOSSOS

Ens veiem en la necessitat de seguir insistint a tots els propietaris de gossos  la obligatorietat que tenen de recollir els excrements que els seus animals puguin dipositar als carrers.

 

També cal recordar que en tot el casc urbà els gossos han d’anar lligats.

 La normativa comporta sancions per qui no compleixi aquestes normes.

Apel·lem, però al civisme de tots, per què no calgui aplicar sancions.

Mantenir el poble net, també es una tasca en la que hi podem contribuir tothom.

 

ACTIVITATS D’ESTIU

 Junt amb aquest Ajuntament Informa adjuntem el programa de la Festa Major en el que podreu veure que s’han programat actes tant pels més petits, com pels joves, així com per la gent més gran.

Us desitgem que passeu un bon estiu i que gaudiu de la Festa Major i de les altres activitats programades.

 

 

La Torre de Fontaubella, juliol de 2017